Haarlem
Op een van de eerste zomerse dagen van het jaar wordt wethouder Marie-Thérèse Meijs enthousiast ontvangen in de buurttuin van EcoSol Effect. De grote tuin ligt parallel aan de Werfstraat en vormt een prachtige groene strook in de buurt. In en rondom de tuin wordt dagbesteding geboden aan kwetsbare doelgroepen. Meijs is op werkbezoek en laat zich rondleiden door een van de deelnemers, die bevlogen vertelt over de zelfgekweekte plantjes.
,,Dit worden pepers en daar maken we uiteindelijk sambal van,” vertelt Yo – die liever niet met haar achternaam in de krant wil – terwijl ze het deurtje van de broeikas geopend houdt. Onder LED-groeilampen ontkiemen zaden zich tot kleine groene sprietjes. ,,Als ze groot genoeg zijn mogen ze naar buiten.” Yo is een bekend gezicht op de EcoSol-locatie: ze komt er al tien jaar. Drie dagen in de week werkt ze in de tuin of op de creatieve werkplaats. ,,Ik raakte ooit aan de drank… Hier vind ik houvast.”
Niet alleen lieverdjes
Niet alleen mensen met verslavingsproblematiek vinden bij EcoSol Effect waardevolle dagbesteding. ,,De doelgroep is heel divers en iedereen is hier op vrijwillige basis. Het kan zijn dat er op psychosociaal vlak iets speelt, maar er komen hier ook ex-gedetineerden en vluchtelingen. Zo hebben we bijvoorbeeld Mohammed rondlopen, een vluchteling uit Syrië. Mohammed heeft zich hier aangemeld om zijn Nederlands te verbeteren.” vertelt Tjarda Winkler (45). Hij is werkbegeleider bij EcoSol Effect en heeft duidelijk passie voor zijn werk. “Er komen hier niet alleen maar lieverdjes, maar ik hou wel van een beetje uitdaging.”
Op het terrein bevinden zich ook twee geiten, een bijenkas en een aantal kippen en konijnen. In de moestuin wordt van alles verbouwd: van tomaten, snijbiet, radijsjes en komkommer tot artisjok en verschillende soorten knoflook. ,,We telen biologische groente, van zaad tot vrucht. We doen aan zaadwinning en we maken onze eigen compost,” vertelt Winkler. Hij is ervan overtuigd dat het werken op het land een therapeutische werking heeft. “Werken met je handen geeft ontspanning en werkt heilzaam. Er komen hier mensen die veel hebben meegemaakt. Ik hoef als werkbeleider niet te gaan graven om ze aan het praten te krijgen. Wanneer ze op het land aan het werk zijn komen de verhalen vanzelf.”
In harmonie met de buurt
Wethouder Meijs is inmiddels aanbeland bij de geitjes en in gesprek met een buurvrouw die vertelt hier graag te komen. Meijs: „Vanuit de gemeente financieren wij welzijnsorganisatie Haarlem Effect en Ecosol Effect omdat plekken als deze hard nodig zijn. Mensen vinden hier een stukje rust en een veilige en waardevolle werkplek. Ik vind het mooi om te zien dat dit in harmonie gaat met de buurt.” Winkler vult aan: ,, Iedereen is hier welkom. Veel plantjes worden verkocht aan mensen uit de buurt, maar ook aan moestuinverenigingen en plaatselijke horeca. Zo werkten we eerst samen met een restaurant hier in Haarlem Noord. Een van de deelnemers bracht dan zelf groenten naar het restaurant en mocht daar dan een koffietje nuttigen. Niet ergens in een verdomhoekje, maar op het volle terras. Dat was prachtig.”